Какво знаем за Фейсбук?


Нека направим един експеримент. На въпроса "Какво е Фейсбук?" възрастен човек (и тук говорим за някой около средната възраст, а не например някой 30-годишен) би отговорил, "Губи време". И погледнато от тяхната гледна точка Фейсбук реално не служи за нищо освен за губене на време. А, и имат богат избор от начини за губене на това време в прословутата мрежа, започвайки от виртуално обгрижване на крави и онлайн задоволяване на хазартните си наклонности, завършвайки със старателно изпращане и получаване на онлайн целувки, букети и подаръци..

След като попитахме някой възрастен е редно да попитаме и някой малък. "Е, какво е Фейсбук?". Отговорът беше простичък - лице-книга. И въпреки, че отговорът на този въпрос има за цел да намекне, че социалната мрежа не се използва от малките, се оказва, че това твърдение на практика не е вярно. Аз лично наблюдавам едно цунами от петокласници (а, и не само), което с бясна скорост се е устремило към непроучените бреговете на "лицето-книга". Наблюденията ми сочат, че малките като цяло използват Фейсбук, за да се карат помежду си. И, макар че да станеш свидетел на такова нещо да е доста забавно, очевидно социалната мрежа не помага много в отношенията между хлапетата.

И може би в този момент би трябвало да отбележа, че от всяко правило има изключения. Наистина, вижте френския език например! Няма граматично правило, което да не притежава поне 5 изключения. По същия начин не мога да кажа, че всички възрастни си губят времето във Фейсбук или пък, че всички малки водят война по полетата на "лицето-книга". Но бихме могли да предположим за момент, че това е така.

Най-сетне стигаме до групата на младежите или иначе казано - моята група. На въпроса "Какво е Фейсбук?" дори и аз имам затруднения да отговоря сама за себе си. Това е мястото, където прекарвам страшно много време и общувам с много и различни хора. Но моето мнение не е мнението на всички младежи (и, да, избягвам думата "тийнейджъри" първо, защото в момента не говоря само за юношите, а като цяло за младите хора, и второ, защото не си падам по думата, поне не в писмената реч :D). Точно поради тази причина направих нещо като прочуване. Избрах определен брой мои приятели и ги попитах "Какво е Фейсбук и за какво го използваш?". И разбира се колкото души попитах толкова различни мнения получих. Едни го използват за четене на новини, други за запознанства, а трети играят игри. Но определено забелязах, някои неща, които се повтарят.

ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ

Много от нас, младите хора, казват, че чрез Фейсбук "убиват свободното си време". И това наистина е така, в крайна сметка аз редовно практикувам същото нещо. Във Фейсбук времето се движи странно. В един момент е един часа на обяд, а в следващия с изненада откриваме, че часът е станал седем следобед и се чудим - къде е отишло това време? Ами, явно сме го изгубили... във Фейсбук!

СПОДЕЛЯНЕ НА СНИМКИ, МУЗИКА, ЦИТАТИ

Друго важно приложение на Фейсбук е възможностите му за споделяне на информация независимо дали е под формата на музика, снимки или текст. По едно време например се бях хванала, че се снимам само, за да мога да си кача снимките в мрежата. За щастие това ми прозрение доведе то точни действия от моя страна и сега се ограничавам доста. Друго нещо, което много често се прави е споделянето на музика. Кефи те някое ново парче? Окей, няма по-добър начин да покажеш любовта си към музиката от това да постнеш във Фейсбук песента и да следиш колко души ще ти харесат линка. Тенденциите откъм харесване обаче са интересни. Ако песента е някаква... средна като качество, но пък страшно "вървежна" за дадения времеви отрязък, в който си решил да я постнеш ще трябва да си затвориш Фейсбука, за да не ти бъгне браузъра, тъй като поне половината от приятелите ти ще се състезават кой първи да покаже възхищението си към същата тази песен. Ако обаче постнеш някое невероятно парче, което по стечение на обстоятелствата не се радва на голямо внимание, шансът някой дори да си го пусне и да го чуе клони към минимален. Все пак... никой няма време да си пуска музика на никому известни групи при положение, че трябва да хареса новото парче на Андреа или пък да си изпише името в няколко последователни коментара без да го прекъснат.

Другият забавен момент е публикуването на цитати. По принцип няма нищо лошо да публикуваш нещо, което наистина те е впечатлило и си решил, че повече хора трябва да го прочетат. Лошото е когато младежите копират изказвания на философи по екзистенциални проблеми само защото е яко да цитираш "мъдри мисли". Както и във всичко останало. Не твърдя, че всички са такива. Лично аз не пускам цитати или ако го правя е много рядко и използвам текстове за песни. Но пък ми доставя удоволствие от време на време да прочета и нещо малко по-смислено, което да ме накара да се замисля. Въпреки, че Фейсбук твърде рядко успява да ме провокира мисловно, понякога се намират и изключителни индивиди в мрежата, които знаят точно какво да публикуват, за да ударят слабото ти място и да провокират интерес.

КОМУНИКАЦИЯ!!!

Фейбук е социална мрежа. В такъв случай е логично да се каже, че едно от главните ѝ приложения би трябвало да бъде комуникацията. И в много от случаите наистина е така. В днешно време ставаме свидетели на протести зародили се из дебрите на мрежата. Много големи идеи също са започнали от някоя малка Фейсбук група, която по-късно прераства в нещо като движение. Това е и чарът на социалната мрежа. Ставаш "приятел" с някого после му преглеждаш "приятелите" и откриваш, че имате общи познати, което пък те кара да се замислиш от къде по дяволите пич А познава пич Б, което пък може и да доведе до приятна среща за кафе с пичове А и Б. А, и възможността да се свържеш отново с приятели, с които си мислел, че си изгубил връзка определено не е за пропускане. В този случай може да се каже, че г-н Зукърбърг е постигнал целта си.

За добро или лошо Фейсбук е факт и съществуването му, в момента изглежда ще бъде доста дълго. Та, нека в заключение да направим няколко извода:

1. Не правете Фейсбук профил на баба си освен ако не искате да бъдете затрупани с виртуални целувки и снимки на манджи.

2. Недорасли деца не бива да се пускат в Мрежата като тук говорим и за емоционално недорасли индивиди.

3. Ако имаш да свършиш нещо важно - почини си, отложи го и влез във Фейсбук!

4. Известното е по-добро от качественото.

5. Щом си видял цитата във Фейсбук - значи е на някой известен.

6. Колкото повече приятели - толкова по-добре.



Това се получи доста дългичко и лишено от смисъл на места. Бях започнала да пиша този пост преди две години някъде... преди да си зарежа блогчето и наскоро го намерих. Хареса ми написаното и реших, че трябва да се довърши. Писано е главно с цел забавление и не цели някаква информативност или обективност. Дано да ви е харесало. Аз ви пожелавам прекрасен ден, независимо кога четете :3

0 Response to "Какво знаем за Фейсбук?"

Публикуване на коментар